search instagram arrow-down

Viimeisimmät

Miksi ihmeessä yhteiskunnallisen viestinnän vastuu on pienempi kuin kaupallisen?

Kaupallinen yritys kantaa vastuun siitä, että sen viestinnän, markkinoinnin ja mainonnan kirjo on totuudenmukaista. Esimerkiksi operaattori ei voi liioitella liittymänsä nopeutta tai terveysvaikutteista ruoista tai kosmetiikasta ei voi luvata terveyttä tai kaunistumista. On oltava todennettua tietoa, tutkimusta ja testausta. On mainittava lähde ja sen on oltava tuore ja pätevä. Yksinkertaista.

Yritykset velvoitetaan siis puhumaan menneisyyden faktoista: siitä, mitä tuotteesta tai palvelusta on jo todettu. Mainonnassa ja viestinnässä spekulointi sillä, mitä tuottella tai palvelulla voisi saada, on lähtökohtaisesti nuorallatanssimista sääntöjen kanssa. Lupaus asiakkaalle on muotoiltava kieli keskellä suuta.

Miten on yhteiskunnallisen markkinoinnin laita? On turha väittää, että yksiäkään vaaleja käytäisiin enää läpi ilman suunnitelmallista markkinointia. On myös turha väittää, että kaikki yhteiskunnallisia lupauksia antavat kampanjat perustavat viestintänsä faktoihin.

Räikeimpänä esimerkkinä on Brexit-kampanja, joka jäi välittömästi vaalit voitettuaan kiinni spekulatiivisesta mainonnasta. Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat historiallinen ei-faktapohjaisten viestinnän esimerkki, jota tulevaisuuden viestinnän ja markkinoinnin opiskelijat tulevat tutkimaan.

Yritysten vaade markkinointiväitteiden todenmukaisuudesta ei päde yhteiskunnalliseen mainontaan tai viestintään lainkaan. Miksi ihmeessä yhteiskunnallisen viestinnän vastuu on pienempi kuin kaupallisen?

Kaupallisessa maailmassa jokainen ostaja päättää itse uskooko viestijää ja ostaako hyödykkeen tai palvelun. Tämä jaloilla äänestäminen vaikuttaa vain ja ainoastaan päätöksentekijään, hänen lompakkoonsa, elämänlaatuun tai elintasoon. Kaupallinen ostopäätös ei kovin usein vaikuta koko yhteiskuntaan. Jos teet huonon ostopäätöksen, asia koskee korkeintaan sinua ja myyjää.

Yhteiskunnallisessa markkinointiviestinnässä, jota jokainen vaalikampanja on, joutuvat myös muut kuin viestijää äänestäneet (vrt. ostajat kaupallisessa maailmassa) päätösten kohteeksi, halusivat tai eivät. Jos teet huonon äänestyspäätöksen, teet sen kaikille, etkä voi muuttaa sitä tai lunastaa ääntäsi takaisin.

Miksi sitten kaupallinen tekeminen on tarkasti rajattua ja vastuu kannettava, jos mainoksessa yksikin summa on väärin? Yhteiskunnallisella puolella voi luvata euroja, dollareita tai puntia miten paljon ja kenelle tahansa ilman, että vastuuta tarvitsee kantaa.

Kaupallisen ja yhteiskunnallisen viestinnän ja mainonnan käytäntöjä sekä vastuunkantoa on tarpeen yhtenäistää, vaikka yhtään rajoittavia byroslavia-henkisiä ohjeita emme enää kaipaakaan. Yhteiskunnallisen markkinoinnin vastuu faktoina kerrotuista asioista vahvistaa yhteiskunnallista rauhaa, yksittäisten ihmisten luottamusta ja yritysten johdonmukaista päätöksentekoa.

kati.jpg

Kirjoittaja on toiminut yritysten markkinointijohtajana, yrittäjänä, alihankkijana ja nyt markkinointialan palveluita tarjoavan Isobar Finlandin toimitusjohtajana sekä MTL:n hallituksen varapuheenjohtajana. Jokaisessa roolissa hän on tehnyt ja tekee kaiken mahdollisen ja mahdottoman yritysten ja ammattilaisten kaupallisen osaamisen kasvattamiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Isobar Finland

Vastaa
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s