search instagram arrow-down

Viimeisimmät

MP pastellivärit sisustuksessa?

Ostin meille uuden sikakalliin sohvan poikkikselta salaa. U/M?

Kaverin puolesta kyselen miksei kossu jäädy pakkasessa?

Näin jodlataan! Virkistävän tuulahduksen somerintamalle on tuonut Jodel, jonka latausmäärät lähtivät alkuvuodesta kasvuun SKAM-nuorisosarjan tuoman hypen myötä. Jodelissa ollaan ihanasti anonyymeja ja usein rehellisesti pihalla. Instagramin kateutta herättävät annoskuvat ja filtteröidyt skumpanhuuruiset selfiet unohtuvat, kun AP (aloituspostaaja) kyselee pääfeedissä, onko kaverin eksän deittailu U/M (uhka vai mahdollisuus) ja @kysylääkäriltä-kanavalla M27 (27-vuotias mies) kärsii vatsavaivoista ja tiedustelee MP (mielipidettä) ummetuslääkkeiden käyttöön.  

Jodel on kuin vessanseinä, jonne vastaa Suosikin Dr. Eki adjutantteinaan KissFM:n chatin aktiivit. Sana on vapaa ja keskusteluja käydään aiheista, joiden olemassaoloa et välttämättä edes haluaisi tietää. Saksassa syntynyt Jodel julkaistiin vuonna 2014. Alunperin sen käyttäjäkunta koostui korkeakouluopiskelijoista, kuten Facebookissa, mutta ilmiö on sittemmin levinnyt suuremman yleisön viihteeksi.

Jodel on paikallinen ja siksi kiinnostava. Viime viikolla uutinen Sörnäisissä sattuneesta liikenneonnettomuudesta tavoitti minut ensimmäisenä Jodelin kautta. Kanssajodlaajat ovat 10 km säteellä sinusta,  ja mikäli postaus on tullut alle kilometrin päästä, applikaatio kertoo siitä “täällä”-merkinnällä. Salainen haaveeni onkin tulla huomatuksi tyylikkäänä älykköblondina 1A-ratikassa ja saada oma jodel-hetkeni @bongaukset-kanavalla, jonne raportoidaan mielenkiintoisista tyypeistä ja kiinnostavista ilmiöistä kaupungilla.

Kuka määrää säännöt ja hallitsee sisältöjä anonyymissä ympäristössä?

Vastaus on yksinkertainen: käyttäjät itse. Silmieni edessä ei ole kertaakaan jöpöttänyt dickpic, raakaa väkivaltaa tai kenenkään henkilötietoja. Näiden kaikkien julkaiseminen on nimittäin Jodelissa kiellettyä. Oman kuvan saa jakaa vaikkapa @selfies-kanavalla, mutta näin tehdessään kannattaa varautua laajaskaalaiseen kommentointiin.

Jodelissa annetaan upvotea ja downvotea eli äänestetään postauksista löytyvillä nuolilla, onko jodlaus laadukas, hauska tai kiinnostava. Sydämellä AP voi kiittää hyödyllisistä vastauksista. Laaduttomat ja huonot jodlaukset poistuvat palvelusta, mikäli ne saavat viisi downvotea. Jodelissa on myös moderaattoreita, jotka eliminoivat tehokkaasti sääntöjenvastaisen sisällön. Jodel kannustaakin positiiviseen fiilikseen, eikä minkäänlainen syrjiminen tai kiusaaminen ole sallittua.

Kiinnostavalle tyypille voit halutessasi antaa meiliosoitteen, kuten koirafani86(at)koirafani.fi, josta sinua ei voi tunnistaa tai vaihtaa Kik-nimimerkkejä ja jatkaa keskusteluja privaatisti Kik-applikaation puolella.

Onko mainostajalle tilaa Jodelissa?

Jodelissa ei saa suoraan mainostaa, mutta esimerkiksi nettikauppojen alennuskoodien jakaminen on enemmän kuin hyväksyttävää.

Jodelissa saa puhua vapaasti julkkiksista tai tunnetuista vaikuttajista. Jos vaikkapa tubettaja Mmiisas julkaisee uuden videon tai Uusi Muusa -blogin Jenna ja Eeva inspiroivat petausvinkeillä, saattavat nämä päätyä jodelkansan ruodittaviksi. Sivutuotteena vaikuttajat saavat väistämättä liikennettä sisältöjensä pariin ja kaupallinen yhteistyökumppani mahdollisen hyödyn.

Liian läpinäkyvät feikkikommentit, joissa ylistetään tuotetta tai palvelua äänestetään ulos alta aikayksikön, joten nyt olisi nerokkaiden ja rohkeiden mainostajien aika tehdä täsmäiskuja Jodeliin. Myös sivustaseuraajan rooli voi olla markkinointipäättäjälle silmiäavaava kokemus. Jos siis edustat tuotetta, jonka kohderyhmä haarukoituu 15-25 ikävuoden väliin, lataa Jodel. Kohderyhmätuntemuksesi lisääntyy takuulla, mutta sivuvaikutuksena on paha koukuttuminen.

MAIJA-prod9528

Maija Ikonen, Content Planner

Maija Ikonen

+358 50 380 5446

Kirjoittaja on N30, lempikanavat Jodelissa @bongaukset ja @tunnustuksia. Jos haluat kahdenkeskeisen jodlauskoulutuksen, soita tai meilaa!

Vastaa
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s