search instagram arrow-down

Viimeisimmät

Big data on ollut iso asia jo pitkään ja sitä on pystytty hyödyntämään esimerkiksi epidemioiden torjunnassa ja liikennesuunnittelussa. Usein pieni ihminen taipuu ajattelemaan, että näinhän sen juuri tulee mennäkin: isot organisaatiot ja instanssit analysoivat ja hyödyntävät dataa mitä monimutkaisimpiin tarkoituksiin.

Tässä kuitenkin tositarina siitä, kuinka Pieni Ihminen kohtasi Ison Datan ja kuinka suunnattomasti se ilahduttikaan.

Vuodesta 1949 järjestetty Jukolan viesti on suurin suunnistusviestitapahtuma maailmassa. Tapahtuman erikoisuutena on se, että maastossa samoja rasteja jahtaavat niin maailman huiput kuin lökäpöksyharrastelijat. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Viesti juostiin – tai lönköteltiin –  tänä vuonna Joensuun lähettyvillä, ja metsään rymisteli kesäkuisena lauantaipäivänä tuhansia osanottajia. Nelihenkinen joukkueemme selvisi ennakko-odotuksista huolimatta maaliin asti ja oli jopa kärkijoukoissa – tuloslistan loppupäästä lukien. Jukola oli huima kokemus, ja pelkkä numerolapun rintaan kiinnittäminen nosti mukavasti pulssia.

Suunnistus on luonnostaan dataa kartuttava laji, sillä emit-kortin leimaus tallentaa ajan ja paikan. Eli matka linnuntietä rastilta toiselle sekä siirtymiseen käytetyt sekunnit ovat tiedossa. Huippujoukkueiden juoksijat kantavat lisäksi pientä gps-lähetintä, joten heidän valitsema reittinsäkin on tiedossa.

”Saan suorituksestani samalaisen analyysin kuin maailman huippusuunnistajat.”

Kertynyttä dataa hyödynnettiin Pientä Ihmistä ilahduttavalla tavalla. Jokainen osallistuja saattoi nähdä henkilökohtaisen analyysin, jossa oma suoritus on esitetty absoluuttisina lukuina sekä vertailuarvoina rasteittain. Toiseksi viimeisen sarakkeen väri kertoo rastivälin suorituksen suhteessa omaan optimitasoon. Vihreä hyvä, punainen paha.

Screen Shot 2017-07-26 at 14.35.50

Vaikka tämä Jukola-data on määrässään ja merkittävyydessään hitusen pientä esimerkiksi ebolan torjuntaan verrattuna, oli Pienelle Ihmiselle iso hetki huomata, että:

  1. saan omasta suorituksestani samalaisen analyysin kuin maailman huippusuunnistajat
  2. onhan siellä maastossa ollut onnistumisiakin
  3. ei kannata jäädä lörpöttelemään mökkiläisten kanssa (6. rastiväli)
  4. turhaa byrokratiaa on vältetty: ei monimutkaista kirjautumista analyysin näkemiseksi, ei lupapyyntöjä tietojen julkaisuun, ei mitään, mikä voisi pilata Pienen Ihmisen onnen.

Jos vastaava data olisi hyödynnettävissä mainonnan kohdentamiseen, näkisin itselleni relevantteja suunnistuskurssien mainoksia ja klikkaisin todennäköisesti kompassitarjouksesta verkkokauppaan ostoksille. Eli ensi vuonna Jukola-analyysissäni olisi enemmän vihreää.

Taulukko ja sen selitykset löytyvät täältä ja kaikkien Venla-joukkueiden analyysit löytyvät tästä linkistä.

 

Kun Hanna Martikainen ei suunnista, hän toimii tuottajana Isobarilla.

Vastaa
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s